Podvodni ribolov

Podvodni ribolov je jedna od disciplina športskog ribolova. Bilo da se odlučite na natjecateljski dio, ili samo povremeno u rekreacijske svrhe. Primjerice na ljetovanju. Vrhunski sportski ribolovac je sposoban roniti duboko i dugo, za što su potrebne godine treninga. Da bi ronilac zadržao fizičku spremu, mora roniti tijekom cijele godine, te prakticirati niz vježbi i različitih vrsta treninga na suhome i pod morem.Bez obzira u kojem se obliku provodio, predstavlja kompleksnu i vrlo zahtjevnu disciplinu koja podrazumijeva visok stupanj spremnosti, dobro poznavanje mjesta gdje se lovi, opreme koja se koristi i poznavanje vlastitih psihofizičkih sposobnosti.

Osnovna oprema koju svaki ribolovac, bez obzira na razinu profesionalnosti treba imati su maska za ronjenje, peraje, ronilačko odjelo, signalna plutača, olovni utezi bilo na pojasu ili u prsluku, ronilački nož, nizac za ribu kako bi se kasnije hvalili ulovom 🙂 i naravno podvodna puška.

Odabir modela puške ovisi o preferencijama i sposobnosti podvodnog ribolovca, dubini mora i obilježjima područja na kojima se obavlja podvodni ribolov.

Puške na gumu, još zvane “laštikače” imaju iznimnu preciznost i gotovo su nečujne prilikom okidanje, također i domet im je dvostruko veći u odnosu na puške na zrak.

Također što je jača guma to veču snagu puška ima, no naravno treba uzeti u obzir i fizičku spremu (snagu) ronioca, i veličinu puške.

Puške na zrak imaju veliku snagu i domet, ali preciznost uvelike ovisi u sposobnosti podvodnog ribolovca, jer nakon prvog pucnja ostatak jata ribe će se “razbježati” zbog glasnog udara klipa u cilindru.

Za lov u stijenovitom području, naravno govorimo o stijenama u moru, kao i rupama treba uzeti kraće i jače puške.

Ovdje potražite svu ostalu opremu za podvodni ribolov.